De verzuimcijfers van 2020 zijn bekend


2020 was een roerig jaar. Dit valt ook af te lezen aan de verzuimcijfers die het CBS heeft gepubliceerd. In het artikel van vandaag bespreken wij onder andere welke cijfers er zijn, hoe deze cijfers zijn ontstaan en hoe hoge verzuimcijfers voorkomen kunnen worden!

Wat waren de cijfers verzuimcijfers van 2020?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het ziekteverzuim in 2020 flink steeg. Gemiddeld lag het verzuim op 4,75% in dit jaar. In de gezondheids- en welzijnszorg was dit zelfs 6,75%. Sinds 2002 zijn deze percentages niet meer zo hoog geweest.

Waarom leggen wij deze cijfers uit? Omdat het belangrijk is om dit toch benoemd hebben en het de opstap is naar het volgende sub onderwerpen.

Hoe zijn deze hoge cijfers ontstaan?

Komen deze hoge cijfers uit de lucht vallen? Dan zeggen wij, nee! De afgelopen jaren, dan spreken we al over 2017 en 2018, stegen jaarlijks de verzuim cijfers al. Hoewel het CBS in het onderzoek niet onderzocht waarom mensen ziek waren, lijkt de coronacrisis toch een rol te spelen in de bovenstaande cijfers (i.v.m. werkdruk en stress).

Als we kijken vanuit onze ervaring, blijkt dat ziekteverzuim vaak niet ontstaat van de ene dag op de andere. Het blijkt vaak een klein probleem te zijn, wat zich in de loop der tijd alleen maar uitbreid. Dit leidt vervolgens tot verzuim van het personeel!

Wat je uit de vorige zin kunt concluderen, is dat veel verzuim tegengegaan kan worden door middel van een goed Arbobeleid. Gelukkig kan ArboLink daarbij helpen.

Hoe valt verzuim te voorkomen?

Verzuim ontstaat, zoals we eerder aangaven, niet van de één op de andere dag! Vaak ontstaat dit via de lange termijn. Ondernemend Nederland staat vaak niet stil bij onder andere het verzuim van hun personeel binnen de organisatie. Ondernemend Nederland is vaak sterk in hun eigen disciplines en ontzettend druk met hun dagelijkse werkzaamheden.

Waardoor zaken zoals het regelen van een goed Arbobeleid en het voorkomen of terugdringen van verzuim lager op het prioriteitenlijstje te staan, terwijl iedereen binnen de organisatie er wel baat bij heeft dat Arbo technische zaken goed geregeld zijn! Gelukkig heeft ArboLink de expertise om alles van A tot Z te regelen, waardoor jij verzekerd bent van een goed beleid!


« Terug naar overzicht

Inzicht in het verzuim van je medewerkers?

Samen zorgen wij voor een betere binding met je medewerkers, een positieve werksfeer, lagere kosten en een maximaal resultaat! Maak een afspraak voor een korte inventarisatie met één van onze deskundigen. We zorgen ervoor dat iedereen tevreden kan zijn!