Werkgevers
Verdieping in het verzuim van je medewerkers. Patronen herkennen en hierop inspelen door een pro-actief programma. Jezelf als organisatie in de picture spelen door duidelijke communicatie en tal van mogelijkheden omtrent groei en ontwikkeling gericht op de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers.
Er voor zorgen dat jij de ondernemer bent waar de werknemers graag willen werken. Weten dat je medewerkers het gevoel hebben dat je betrokken bent en graag wil meedenken en ze voorziet in de middelen om zo fit mogelijk te zijn. Een arbodienst die betrokken is en zorgt voor binding met je werknemers, dat is ArboLink.
Waar moet een goed arbobeleid uit bestaan?
Het beleid dat een werkgever binnen zijn bedrijf voert op het gebied van arbeidsomstandigheden, heet het Arbobeleid. Een goed Arbobeleid beperkt de risico’s binnen het bedrijf. Een goed beleid zorgt met name ervoor dat de gezondheidsrisico’s beperkt zijn, vermindert het ziekteverzuim en bevordert de re-integratie na ziekte.
Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers op een fijne werkplek aan het werk kunnen. Dit betekent dat het veilig en gezond moet zijn. De mate van bescherming die zij moeten bieden, is door de overheid vastgelegd in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Om deze wetten goed en netjes na te leven dient elk bedrijf een concreet arbobeleid te voeren. Dit wordt opgesteld in samenwerking met de vertegenwoordiging van werknemers (de ondernemersraad, personeelsverenigingen of vakbonden). Hieronder lees je welke onderdelen in het arbobeleid voor dienen te komen:
- Een Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)
In een RI&E staat welke risico’s er binnen het bedrijf zijn ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van je werknemers. Uit deze inventarisatie moet een Plan van Aanpak worden opgesteld met daarin de maatregelen die genomen zullen worden om deze risico’s te beperken.
- Arbodienst of bedrijfsarts
Als je werknemer ziek is, moet de begeleiding van de zieke werknemer door een bedrijfsarts (al dan niet aangesloten bij een arbodienst) worden uitgevoerd.
- Preventiemedewerker
Bedrijven zijn verplicht om ten minste één werknemer aan te wijzen als preventiemedewerker. Indien de onderneming niet meer dan 25 werknemers in dienst heeft, mag de werkgever zich zelf de taken van de preventiemedewerker op nemen. Er moet dan wel iemand aanwezig zijn die de taken van de directeur overneemt als die afwezig is. Daarnaast dient de preventiemedewerker in alle gevallen binnen het bedrijf te werken.
- Bedrijfshulpverlening
Het is verplicht om minimaal één bedrijfshulpverlener (BHV’er) binnen het bedrijf aanwezig te hebben.
- Voorlichting
Bedrijven moeten hun werknemers voorlichtingen en instructies geven over gezond en veilig werken.
- Arbodeskundige
Werkgevers moeten toegang verlenen aan en tot een arbodeskundige. Denk hierbij aan een bedrijfsarts of arbeidshygienist.
- PAGO
Werknemers moeten de mogelijkheid krijgen om een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) te ondergaan. Dit staat in de Arbowet Artikel 18.
Lees meer
Het belang van een arbobeleid
Het is belangrijk om een duidelijk beschreven arbobeleid te hebben én deze ook na te leven. Als één van je werknemers schade lijdt door het werk, dan is het mogelijk dat het bedrijf hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Daarnaast kan de werknemer ook nog een schadevergoeding eisen. De werkgever moet dan kunnen aantonen dat –in operationele en economische zin- alles is gedaan, wat redelijkerwijs haalbaar was om deze schade te kunnen voorkomen.
Meerdere positieve effecten
Naast het creëren van een gezonde en veilige werkplek (plus het vermijden van schadeclaims) heeft een goed arbobeleid nog meer positieve effecten:
- Een werknemer kan beter presteren als hij of zij zich veilig voelt en comfortabel kan werken.
- Goede en fijne omstandigheden verhogen de motivatie.
- Door een hogere motivatie ligt de productiviteit van het bedrijf ook hoger.
Lees meer