Nieuwe regels voor roken op de werkplek vanaf 1 januari 2022


Heel veel werkplekken zijn al rookvrij, maar vanaf 1 januari 2022 geldt ook voor het bedrijfsleven dat er geen inpandige rookruimtes meer mogen zijn. Het is dus belangrijk om nu na te denken hoe je dit gaat realiseren (voor zover dit nog niet gebeurd is), zodat je op tijd richting medewerkers kunt aangeven wat wel en niet mag als het om roken gaat ingaande volgend jaar.

Denk hierbij aan communicatie over wel/geen rookpauzes en het aanwijzen rookplekken buiten. Als werkgever heb je het recht om zelf de regels en procedures hiervoor te bepalen. Vergeet niet de OR te betrekken bij het opstellen van het rookvrije beleid. Zij hebben namelijk instemmingsrecht in deze.

Werknemers worden geacht zich te houden aan het rookvrijbeleid en de huisregels van de werkgever. Doen zij dit niet dan kan dit gevolgen hebben, bijvoorbeeld boetes of in het uiterste geval ontslag. Communiceer dus duidelijk en helder wat er wel en niet mag.

In Nederland rookt nog steeds een kleine 20% van de bevolking. Een rokende werknemer kost een werkgever ongeveer € 5.000,00 per jaar. Daarom is nu misschien het juiste moment om als werkgever te benadrukken dat je een gezonde levensstijl van je werknemers belangrijk vindt en voor hen een gezonde werkomgeving wilt creëren. In het kader van goed werkgeverschap zou je ook kunnen kijken of je werknemers kunt helpen door ze bijvoorbeeld door een cursus “stoppen met roken” aan te bieden.  

 

Wil je hier meer over weten? ArboLink denkt graag met je mee. Neem dus gerust contact met ons op.

 


« Terug naar overzicht

Inzicht in het verzuim van je medewerkers?

Samen zorgen wij voor een betere binding met je medewerkers, een positieve werksfeer, lagere kosten en een maximaal resultaat! Maak een afspraak voor een korte inventarisatie met één van onze deskundigen. We zorgen ervoor dat iedereen tevreden kan zijn!